Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 - Podprogram 2024

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
17 lutego 2025

Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

 

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ) - Podprogram 2024

W grudniu 2022 roku Komisja Europejska wydała decyzję zatwierdzającą Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ), który będzie wdrażany w Polsce z udziałem środków Europejskiego Funduszu Społecznej Plus (EFS+) do końca 2029 roku.

Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową (FEPŻ) jest bezpośrednim następcą Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ). Program, podobnie jak POPŻ, opiera się na zapewnieniu osobom najbardziej potrzebującym podstawowej pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków oraz umożliwieniu im udziału w bezpłatnych warsztatach na rzecz włączenia społecznego – tzw. działaniach towarzyszących.

 

Skierowania uprawniające do odbioru żywności wydawane są

w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Ustroniu,

ul. Marii Konopnickiej 40.

 

Więcej informacji udzielą pracownicy socjalni MOPS Ustroń

tel. 518 054 129 i 519 341 337.

 

Kto jest uprawniony do skorzystania z pomocy?

Do pomocy żywnościowej w ramach FEPŻ uprawnia dochód nieprzekraczający 265% kryterium dochodowego określonego w art. 8 ustawy o pomocy społecznej oraz przynajmniej jedna z przesłanek trudnej sytuacji życiowej, o której mowa w art. 7 ustawy.

Od 1 stycznia 2025 r. dochód uprawniający do pomocy żywnościowej z Programu będzie wynosić odpowiednio:
- 2 676,50 PLN dla osoby samotnie gospodarującej;
- 2 180,95 PLN dla osoby w rodzinie.

Okres realizacji programu

Zakładany okres realizacji dostaw artykułów spożywczych w ramach Podprogramu 2024* - do sierpnia 2025 r.

*ostateczne terminy rozpoczęcia realizacji dostaw poszczególnych artykułów spożywczych do magazynów beneficjentów-organizacji partnerskich będą uzależnione od terminu zawarcia przez KOWR umów z wykonawcami dostaw poszczególnych artykułów spożywczych. 

Co można otrzymać w ramach pomocy żywnościowej?

Rodzaje artykułów spożywczych oraz szacunkowy podział procentowy ilości w poszczególnych grupach towarowych

  1. artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, dżem truskawkowy (o obniżonej zawartości cukru)) ok. 11,66%,
  2. artykuły skrobiowe (makaron jajeczny świderki, mąka pszenna (typ 450), kasza jęczmienna, płatki owsiane, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna) ok. 29,03%,
  3. artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający) ok. 20,70%,
  4. artykuły mięsne (szynka wieprzowa mielona, szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, szprot w oleju) ok. 11,34%,
  5. cukry (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy) ok. 12,12%,
  6. tłuszcze (olej rzepakowy) ok. 10,10%,
  7. dania gotowe (fasolka po bretońsku) ok. 5,05%.

Szczegóły dotyczące programu

Link do strony internetowej Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej dedykowanej dla Programu: 

https://www.gov.pl/web/rodzina/fundusze-europejskie-na-pomoc-zywnosciowa-2021-2027